Yoga

 

Yoga
Ontspanning voor lichaam en geest.

Het regelmatig doen van yoga heeft vele voordelen, zoals een betere gezondheid, het loslaten van emotionele ballast, een goede ademhaling, gemakkelijker ontspannen en je beter in je vel voelen. Vanuit ervaring kan ik aangeven dat yoga een hele positieve invloed kan hebben op je leven van alledag.

In mijn praktijk in Markelo bied ik in een kleine groep met maximaal
5 deelnemers, yoga aan. Tijdens de les doen we een ademhalingsoefening, een aantal asana’s en sluiten we af met een kop thee. De yoga die ik aanbied is rustig en ontspannen staat voorop. We gaan met onze aandacht zoveel mogelijk naar binnen, waardoor ons bewustzijn zich juist kan verruimen.

Volgens Patanjali, ook wel beschouwd als de ‘vader’ van yoga, is “Yoga het moment waarop de beweging van de gedachte stopt”. Dit is “Yoga citta vritti nirodhah”.  Op het moment dat je je denken kunt beheersen, ben je meester over je gedachten, in plaats van dat je gedachten je beheersen. Je bent beter in staat om te zijn wie je in essentie bent.

De meest oude vorm van yoga is Raja yoga. Deze heeft 8 stadia en wordt ook wel Koninklijke yoga genoemd. Als eerste zijn er de leefregels over hoe je een zinvol leven kunt leven, namelijk de yama’s (onthoudingen) en de niyama’s (voorschriften). Dit zijn de eerste twee stadia.
Daarnaast zijn er de asana’s (lichaamshoudingen), Pranayama (beheersing van de ademhaling, Energie-bewegingen), Pratyahara (het terugtrekken van de zintuigen) Dharana (concentratie), Dhyana (meditatie) en uiteindelijk Samadhi (Zijns-ervaring, in vrede zijn)

De lessen die ik geef zijn afkomstig van Raja yoga. Wij richten ons tijdens de les vooral op stadium 3 en 4, namelijk de asana’s en pranayama.

Lestijden;

1x per 14 dagen op maandagochtend van 09.00 tot 10.15 uur en op woensdagvond van 19.30 uur tot 20.45 uur. Het laatste kwartier drinken we een kop thee met elkaar.

Je kunt je in overleg voor een aantal lessen inschrijven. De lessen kosten €10 per keer. Als er tijdens een les plek is kun je ook een keer een proefles doen. Deze kost ook €10.

Als je interesse hebt, neem dan vrijblijvend contact met me op.